A béke szimbólumai

A legismertebb békeszimbólumok

Számos békeszimbólumot sokféleképpen használtak már különböző kultúrákban és kontextusokban, ám ezek közül is vannak, amiket szinte mindenhol ismernek. De mik ezek és hogyan váltak szimbólummá? Itt most mindent megtudhatsz róluk!

  • A galambot és az olajágat a korai keresztények használták szimbolikusan, majd végül világi békejelkép lett, amelyet Pablo Picasso galamb litográfiája tett népszerűvé a második világháború után. 
  • Az 1950-es években a ma ismert békejelet Gerald Holtom tervezte a brit Nukleáris Leszerelési Kampány (CND) logójaként, amely az Egyesült Királyságban a békemozgalom élvonalába tartozó csoport volt, majd az Egyesült Államokban és máshol is átvették a háborúellenes és ellenkultúra-aktivisták. A szimbólum az "N" és a "D" betűk szemafor-jelének ötvözése, amely a nukleáris leszerelést jelképezi, miközben egyúttal utalás Goya 1808. május harmadikán című festményére.
  • A V kézjel szintén nemzetközi békejelképekké vált.

V jel

2023.02.09

A V jel ✌ egy kézmozdulat, tenyérrel kifelé, a mutató- és középső ujj nyitott, a többi pedig csukott. A második világháborúban a győzelem jelzésére használták, az 1960-as években pedig az Egyesült Államokban a vietnami háború elleni aktivisták és az azt követő háborúellenes tüntetéseken a béke jeleként vették át a gesztust.

Békejel

2023.02.09

A békejel, amely a béke, szeretet, harmónia és háborúellenesség szimbóluma, valójában sötétebb eredettel rendelkezik. Az eredeti jelentést egy brit művész adta, aki kétségbeesését akarta szimbolizálni, amely elfogta a körülötte lévő világ láttán. A békejel két katonai jelzés összeolvadásából született, amelyekhez a művész katonai zászlójelekből...

Olajág

2022.11.28

Az olajágat Görögországban az engedékenység gesztusaként, vagy a béke szimbólumaként adják át a vendégeknek és a barátoknak, a hétköznapi életben. A legtöbb országban ma is a béke szimbóluma.

Békegalamb

2022.11.28

A galamb békeszimbólumként való használata a kereszténység korai időszakából származik, amikor a keresztséget egy olajágat csőrében tartó galambbal ábrázolták, és ezt a sírköveken is megjelenítették.

Hallottál már a Nobel-békedíjról?

Az első Nobel-békedíjat 1901-ben osztották ki, és azóta minden évben kitüntetik azokat az embereket, akik kiemelkedő teljesítményt értek el a béke fenntartásában és a konfliktusok megoldásában.

Ha kíváncsi vagy rá, kik tették eddig a legtöbbet a békéért, olvass tovább róluk a gombra kattintva.

Olvass bele blogunkba is

Itt mindent megtalálsz, ami a béke témaköréhez kapcsolódik!

A Békéért Küzdő Írók világnapja minden évben március 3-án, azaz a mai napon van. Az ünnepet a Nemzetközi PEN Klub, az irodalom különböző műfajaira szakosodott hivatásos írókat tömörítő világszervezet kezdeményezte 1986-ban, hogy felhívják a figyelmet a háború veszélyeire és az ezzel járó embertelenségre. Az irodalmi tevékenységükkel kívánnak hatást...

Ez a 91 perces dokumentum játékfilm egy rendkívül kényes témát, a 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumot, ezáltal történelmi Magyarország feldarabolását dolgozza fel. Azonban nem a következményekre és a heves vitákra fókuszál, amiket kiváltott, hanem a magyar delegáció munkájára.

A mai modern korban a világbéke gondolata nehéznek vagy irreálisnak tűnhet, de sokan még mindig reménykednek abban, hogy a történelemben eljön az az idő, amikor a Földön élő emberek békében élhetnek egymás mellett.

Mi a béke?

2022.11.17

A béke egy harmonikus állapot, amely jellemzője a békés megoldásokat javasló, erőszak és félelem nélküli élet. A világbéke a minden nemzet és ember között létező békés állapot, amely a boldogság és szabadság ideáljának megtestesülése.