A béke világnapja - Január 1.

2022.12.23

A mai modern korban a világbéke gondolata nehéznek vagy irreálisnak tűnhet, de sokan még mindig reménykednek abban, hogy a történelemben eljön az az idő, amikor a Földön élő emberek békében élhetnek egymás mellett. 

A béke világnapja nem csak a háborúk befejezésében elkötelezett, hanem abban is, hogy az emberek számára a legkülönfélébb módokon békét teremtsen. Legyen szó akár a családtagok közötti kis léptékű békéről, akár a nemzetek közötti nagy léptékű békéről, ezt a napot érdemes megünnepelni és felhívni a figyelmet a polgárháborúk, háborúk elkerülésére!

Létrejötte és célja

A békét 1967-től kezdve minden évben ugyanazon a napon ünnepeljük, január elsején. 

VI. Pál pápa kezdeményezésére eleinte csak katolikus egyházi ünnep volt, azonban 2000-től az ENSZ is ünnepnek nyilvánította. Ezen a napon az országok közötti békét ünnepeljük és a polgárháborúk, háborúk elkerülésére hívjuk fel az emberek figyelmét, hogy egész évben törekednünk kell az erőszakmentesség megőrzésére, ami által a világon minden ember békében élhet egymás mellett.

Kezdeményezésükre számos országban béke világnapot tartanak. Eleinte az One Day In Peace - Egy Nap Békében, manapság pedig már a Global Family Day - Globális Család Napja néven a földön élő emberek összefognak és együtt egy nagy családot alkotnak a békéért.

Ferenc pápa békevilágnapi üzenete: 

Boldogság: Még a legsötétebb órában is van fény

A pápa közzétette a 2023. január 1-jén tartandó béke világnapjára szóló üzenetét, és emlékeztetett arra, hogy minden válság összefügg egymással, és nem szabad elfelejteni egyiket sem, hanem az emberiség javáért kell dolgozni.

Minden jóakaratú férfinak és nőnek kifejezem imádságos bizalmamat, hogy a béke kézműveseiként napról napra azon munkálkodjanak, hogy ez egy jó év legyen!

XVI. Benedek pápa javaslatát is érdemes megfogadnunk, aki még 2011-ben  a következőket üzente a béke világnapján: 

Tovább kell adni a fiataloknak az élet pozitív értékének megbecsülését, hogy megszülethessen bennük a vágy, hogy életüket a Jó szolgálatára szenteljék. Ez olyan feladat, amely személyes kötelessége mindnyájunknak.

Szerinte továbbá:

A béke nem olyan kincsünk, amit már megszereztünk, hanem cél előttünk, amely felé mindnyájunknak törekednie kell. Tekintsünk megnövekedett bizalommal a jövő elé, és bátorítsuk egymást ezen az úton. Dolgozzunk azon, hogy világunknak emberibb és testvériesebb arcot kölcsönözzünk, és érezzük át egységünket a jelenlegi és eljövendő fiatal nemzedékekért viselt felelősségben, legfőképp abban, hogy békeszeretőknek és béketeremtőknek neveljük őket.

A mi szerepünk és megoldásunk

Mozgalmunk minden nap arra bátorítja az embereket, hogy fejezzék ki békés szándékaikat és a béke iránti vágyukat. Minél többen tesszük ezt, annál nagyobb hatással lesz a világra. 

Célunk ezzel, hogy az emberek természetükből fakadó pozitív megnyilvánulásai soha nem látott mértékben növekedjenek és meghaladják a rossz érzéseket keltő kommunikációkat, ezáltal egy békésebb környezet jöjjön létre.

A belső békét, a magunkkal kapcsolatos elégedettséget saját magunk és mások megértésével, elfogadásával lehet elérni. A saját magunk, érzéseink, cselekedeteink okainak megértését és mások elfogadását azzal javíthatjuk, ha növeljük önismeretünket, emberismeretünket és a társadalom működésének szabályait. Ha rendelkezünk ilyen tudással, képesek vagyunk a békével és boldogsággal kapcsolatos vágyainkat elérni és segíteni másokat is ebben. 

Ha ilyen módon fordulunk az ellenségeskedők felé, lehetőséget teremtünk számukra a saját, ezzel együtt az emberiség békéjének megteremtésére. Ennek a folyamatnak egy fontos eszköze, mikor az egyének nagy része bátran, tudatosan és rendszeresen kifejezi vágyait, sikereit, terveit, ezzel kimutatva a kiszámítható stabil környezet, azaz a béke iránti vágyat, és elvárásokat.

Csatlakozz hozzánk különböző közösségi felületeinken te is és fejezd ki a béke iránti vágyad! Tegyük együtt egy békésebb, nyugodtabb hellyé a világot, ahol nem kell többé félelemben és bizonytalanságban élni!

Írj nekünk te is

Neked miért fontos, hogy béke legyen?

Mit gondolsz arról, hogy nincs béke a világon, milyen érzéssel tölt el, és mik a vágyaid ezzel kapcsolatban?