Mi a béke?

2022.11.17

A béke egy harmonikus állapot, amely jellemzője a békés megoldásokat javasló, erőszak és félelem nélküli élet. A világbéke a minden nemzet és ember között létező békés állapot, amely a boldogság és szabadság ideáljának megtestesülése.

A béke fogalma

Társadalmi értelemben a béke egy nyugodt, egymást támogató együttélés, amelyben nincs jelen feszültség, ellenségeskedés, erőszak, fegyveres konfliktusok és háború. A népek egymás között békés együttműködésre törekszenek, problémáikat pedig párbeszéd útján oldják meg, elkerülve ezzel a fegyveres erőszakot és a háborúkat.

A békét gyakran szembe állítjuk a háborúval, és ellentétekként értelmezzük a két fogalmat. Míg a háború az erő uralmát jelenti, a béke az elismert jogét. A gyakorlatban azonban a béke jelentheti az emberi jogok teljes tiszteletben tartását, valamint a háború végét, amelyet egy békeszerződés által zárnak le a szemben álló felek megegyezése vagy akár külső szereplők segítségével.

A pszichológiai béke, mint például a békés gondolkodás és az érzelmeink talán egy kevésbé jól definiált, mégis gyakran szükséges felvezetője a béke megteremtésének. Egyesek úgy vélik, hogy a békét a belső nyugalom bizonyos minőségével lehet kezdeményezni, amely nem függ a mindennapi élet bizonytalanságaitól. Az ilyen békés belső beállítottság megszerzése önmagunk és mások számára hozzájárulhat az egyébként látszólag összeegyeztethetetlennek tűnő, egymással versengő érdekek feloldásához. A pszichológiai béke az, amikor az ember lelke nyugodt és elégedett.

Mikor beszélünk világbékéről?

A világbéke a Földön élő összes ember és nemzet közötti ideális béke állapotának koncepciója. Ebben az állapotban a nemzetek erőszakmentesen együttműködnek egymással, akár önszántukból, akár a háborúkat megakadályozó kormányzati rendszer jóvoltából. A különböző kultúrák, vallások, filozófiák és szervezetek eltérő elképzelésekkel rendelkeznek arról, hogy miként jöhetne létre egy ilyen állapot. 

1945 óta az Egyesült Nemzetek Szervezete és Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) azzal a céllal működik, hogy a konfliktusokat háború vagy hadüzenet nélkül oldja meg. Ennek ellenére a nemzetek azóta számos katonai konfliktusba keveredtek. 

Minden ember boldogságra vágyik. A boldogság előfeltétele a béke, a béke ad esélyt a boldogságra.