A jelenlegi helyzet leírása és okai

2022.11.25

Az utóbbi évtizedek történései oda vezettek, hogy a Föld lakosságának nagy része aggodalommal, félve tekint a jövőre, általános a bizonytalanságérzet és szorongás lett úrrá a többségükön. 

A negatív folyamat

Lassan folyamatossá válik és lehangolja a bolygón élő embereket a biztonságuk féltése és boldogságuk elérésének kilátástalansága. Kialakult és általánossá vált az a vélemény és tulajdonképpen életfelfogás, hogy elképzelhetetlen, hogy az élet fegyveres konfliktusok és háborúk nélkül élhető. 

Ennek egyik kiváltója a média egy része által a társadalomra ömlesztett fullasztó rossz hírek terjesztése és terjedése. Többségi gyakorlattá vált a világ történéseinek egyoldalúan negatív színben való bemutatása, sőt tetten érhető a szándékos félretájékoztatás, ezzel egy negatív életérzés keltése.  

Súlyos következmények

E tendenciának az egyik következménye, hogy sok az emberek közötti hétköznapi konfliktus, csoport, országok, rasszok közötti mély ellentét alakul, alakult ki mostanra. Ezek legtragikusabbai a háborús események. 

Felismertük hogy a szégyenletes és szomorú eseményeken túl van egy nem ennyire látványos, viszont sokkal alapvetőbb veszteség, ami az embereket illeti. Az egyre veszélyesebbnek tűnő környezet és mindennapi félelem lassan, de biztosan kiirtja az emberekből a kreativitást, vágyaik, reményeik nyílt megosztását és sikereik kommunikálását. 

Visszahúzódva az őszinte és lelkes kommunikációtól, attól tartva hogy nevetség, leértékelés, rosszindulatú kritika célpontjává válnak. Ennek egyik jól felismerhető, sőt, lassan elfogadott megnyilvánulása az internetes közösségi oldalakon nyomon követhető, hiszen oda jutottunk - ami előtte elképzelhetetlen volt -, hogy a felhasználók egy része nyíltan, trágár stílusban támadja egymást ismerőseik szeme láttára. Mindennapi gyakorlattá vált a pozitív gondolatokat, segítő szándékú bejegyzéseket illető tömeges leértékelés. 

Először nézzünk magunkba

Az emberek elégedetlenségének alapvető oka a saját magukkal kapcsolatos elégedetlenségük, és akkor elégedetlenek önmagunkkal, ha képtelenek elérni vágyaikat.

Akkor tudnak másokat elfogadni, ha nem félnek attól, hogy az emberek mássága veszélyes lehet rájuk nézve. Akkor hiszik azt hogy mások nem lehetnek rájuk veszélyesek, ha biztosak önmagukban, azon képességünkben, hogy bármi történik, képesek jobbá tenni a helyzetüket.

Csak azokat az embereket lehet ellenségeskedésre bírni, akik nem rendelkeznek a saját magukba vetett hittel, hogy képesek elérni vágyaikat. Ha elegendő embernél érik el az ellenségeskedést, annak következménye a háború. A háború akkor, és csak akkor következik be, ha az emberek egy kis csoportja nagyon sok embert képes rávenni az ellenségességre. Ez a kis csoport retteg és utálja a többi embert, ezért a többség megsemmisítésére törekszik a háborúk által, melynek másodlagos eredménye a vagyonuk növelése és befolyásuk még több emberre való kiterjesztése.

Mi, a mozgalom tagjai változtatni kívánunk ezen a helyzeten és folyamaton úgy, hogy teret biztosítunk nektek a nyugodt, elfogadó és támogató kommunikációhoz.