Ajánló: Béke - A nemzetek felett film

2023.01.26

Ez a 91 perces dokumentum játékfilm egy rendkívül kényes témát, a 1920. június 4-én aláírt trianoni békediktátumot, ezáltal történelmi Magyarország feldarabolását dolgozza fel. Azonban nem a következményekre és a heves vitákra fókuszál, amiket kiváltott, hanem a magyar delegáció munkájára.

Ez a film a valóság megismerésének kalandjára hív bennünket, nézzük meg együtt, hogy miről is szól valójában!

Egy magyar film a békekötésről

A Trianoni békeszerződés aláírásának napja Magyarország számára a világháború után egy súlyos válságot jelentett. Magyarország elvesztette vezető nemzeti szerepét az Osztrák-Magyar Monarchián belül, valamint lakosságát, területét, gazdaságát és vezetését is súlyosan érintette a háború. Úgy tűnt, hogy az Apponyi gróf által vezetett Békedelegáció sikerétől függ a nemzet fennmaradása.

A Béke - A nemzetek felett című film bemutatja a magyar békedelegáció küzdelmét a tisztességes és arányos szerződés megkötéséért, miközben segítségül hívja magyar és francia történészeket, hogy feltárja azokat az akkori bel- és külpolitikai okokat és körülményeket, amelyek a Magyarország számára a legkatasztrofálisabb veszteséget jelentő eseményhez vezettek.

Megosztó téma

A dokumentumfilm a Trianoni békeszerződés aláírását mutatja be, ami egy mélyen érzékeny és vitatott téma a magyarok számára. A heves vitákat kiváltó nemzeti tragédiáról szóló film akár tudat alatt is hatással lehet ránk, ahogyan ez a kritikusoknál is észrevehetővé vált. Állításuk szerint ezt a témát inkább a jobboldal karolta fel, főleg a filmvásznon. Úgy vélik, ezek a filmek gyakran részrehajlók, és csökkenteni próbálják a jobboldal hibáit és bűneit, míg a baloldal és a kommunisták valós vagy feltételezett bűnrészességét eltúlozzák. Emellett nem ritka a revizionista hangvétel sem, tehát a határrendezésre való törekvés sem.

Ismerjük meg történelmünket

A film rávilágít, hogy a Trianon-trauma egy olyan téma, amelyet az emberek gyakran a jobboldalhoz kapcsolnak, a valóság azonban az, hogy ez egy olyan csapás, amely minden magyart érint, nem csak egy adott politikai oldal ügye. Megmutatja, hogy az összetartozás fontosabb, mint a polarizáció és az ellenségkeresés.

A békekötés bemutatása egy szép gondolat volt, már csak azért is, hogy gyermekeinkkel megismertesse a magyar történelem ezen szeletét.

A Béke - A nemzetek felett című film megtekinthető a mozikban.

Írj nekünk te is

Neked miért fontos, hogy béke legyen?

Mit gondolsz arról, hogy nincs béke a világon, milyen érzéssel tölt el, és mik a vágyaid ezzel kapcsolatban?