Miért nincs béke?

2022.11.16

Az utóbbi évtizedek történései oda vezettek, hogy a Föld lakosságának nagy része aggodalommal, félve tekint a jövőre, általános a bizonytalanságérzet és szorongás lett úrrá a többségükön. 

Az emberek nagy részében lassan állandóvá válik a biztonságuk folyamatos féltése és a boldogság elérésének kilátástalansága. Kialakult és általánossá vált az a vélemény és tulajdonképpen életfelfogás, hogy elképzelhetetlen, hogy az élet fegyveres konfliktusok és háborúk nélkül élhető.

Miért hisszük azt, hogy a béke elérhetetlen a világon?

Az ilyen felfogás kialakulását több tényező is befolyásolhatja. Ilyenek például a történelem során a világunkban történt fegyveres konfliktusok, terrorista támadások, természeti katasztrófák, az életszínvonal egyenlőtlenségei és a háborúk okozta állandó bizonytalanság emléke, melyet generációkon át cipelnek magukkal a családok, és amelyek a biztonság és a boldogság érzésének elvesztéséhez vezethetnek sokakban.

Az egyoldalúan negatív hírek áradatában könnyű elhitetni a társadalommal, hogy a béke csak egy elérhetetlen álom, és hogy az emberiség képtelen megbirkózni a konfliktusokkal. A békefenntartásra irányuló erőfeszítések pedig gyakran összetettek és hosszú távúak, lehet, hogy rövid távon még nem hoznak szemmel látható eredményeket. Ez azt okozhatja, hogy sokan nem látják ennek az azonnali következményeit a saját életükre nézve, és ez elkeseríti őket.

Ezen kívül az élet minden területén megjelenő verseny, a siker kényszere és az önmaguk másokhoz való hasonlítgatása miatt sokan úgy érzik, hogy a boldogság elérése számukra lehetetlen, és ez is hozzájárulhat a béke elérhetetlenségének érzéséhez.

A média is nagyban felelős

A negatív érzések és a félelemérzet kiváltója azonban főként a média egy része által a társadalomra zúdított fullasztó rossz hírek terjesztése és terjedése. Többségi gyakorlattá vált a világ történéseinek egyoldalúan negatív színben való bemutatása, sőt tetten érhető a szándékos félretájékoztatás is, ezzel negatív életszemléletet és félelmet keltve a társadalomban. A világban zajló háborúkat gyakran nagy felhajtással jelenítik meg, míg a békét támogató kezdeményezésekről és folyamatokról már kevésbé tudósítanak.

Az emberek nagy részében ezáltal általánossá válik az a felfogás, hogy nem élhetnek háborúk nélkül a Földön, ez egy természetes velejárója az életnek.

Ezek az állandó negatív hatások hosszú távon akár azzal a következménnyel is járhatnak, hogy az emberek teljesen elbizonytalanodnak, és elveszíthetik a hitüket a béke és a boldogság elérhetőségében.

Súlyos következmények

Ha az emberek elveszítik a hitüket abban, hogy boldogok lehetnek és hogy el lehet érni a béke állapotát a világon, az súlyos következményekkel járhat. Először is, az ilyen emberek hajlamosak lehetnek a passzivitásra és az érdektelenségre, ami tovább súlyosbítja a helyzetet, mert nem tesznek semmit a változás érdekében. Másodszor, könnyen befolyásolhatóvá válhatnak és hajlamosak lehetnek elfogadni olyan ideológiákat vagy csoportokat, amelyek az erőszakra és az erőszakos megoldásokra építenek. Nem utolsó sorban pedig az ilyen személynek a boldogtalanság és a reménytelenség érzése negatív hatással lehet az egészségére, az életminőségére és a mentális egészségére is.

Egyre több az emberek közötti hétköznapi konfliktus is, valamint egymás lenézése, semmibe vétele, a különböző csoportok, országok, rasszok között pedig mély ellentét alakult ki mostanra. Ezek legtragikusabb eseményei a fegyveres konfliktusok és a háborúk.

Elfelejtettük, hogy a képernyő túloldalán is emberek ülnek

Ezeken a szégyenletes és szomorú eseményeken túl van egy nem annyira látványos, viszont sokkal alapvetőbb veszteség. Az egyre veszélyesebbnek tűnő környezet és mindennapi félelem lassan, de biztosan kiirtja az emberekből a kreativitást, vágyaik, reményeik nyílt megosztását és sikereik kommunikálását, valamint sajnos az empátiát is.

Egyre inkább visszahúzódnak az őszinte és lelkes kommunikációtól, attól tartva, hogy nevetség, leértékelés, vagy rosszindulatú kritika és zaklatás célpontjává válnak. Ennek egyik jól felismerhető, sőt, lassan elfogadott jelensége az internetes közösségi oldalakon jól látható. Mára már oda jutottunk - ami előtte elképzelhetetlen volt -, hogy a felhasználók egy része nyíltan, trágár stílusban támadja egymást ismerőseik szeme láttára. Mindennapi gyakorlattá vált a pozitív gondolatokat, segítő szándékú bejegyzéseket illető tömeges leértékelés és szándékos gúnyolódás is.

Állítsuk helyre a békét a világon

Az egymást támogató és pozitív kommunikáció elengedhetetlen a béke megteremtéséhez, mert az elfogadás és a kölcsönös tisztelet az alapja annak, hogy különböző kultúrák párbeszédet folytassanak egymással és békés módon megoldják az esetleges konfliktusaikat. A nyitott és elfogadó kommunikáció segít az embereknek megérteni egymást, és elősegíti a békés kapcsolatokat a különböző kultúrák, vallások és népek között és hozzájárul a béke és a stabilitás megteremtéséhez a világ minden részén.

Ezért rendkívül fontos, ha a média kiemeli a pozitív történéseket is, akkor az embereknek lehetősége van arra, hogy jobban megértsék a világ működését és a problémák megoldásának lehetőségeit. A kiegyensúlyozott tájékoztatás és a pozitív hírek ismertetése elősegíti a remény és a bizalom visszatérését az emberek életébe, amelyek nélkülözhetetlenek a béke megteremtéséhez és a boldogabb élethez.

A béke megteremtése kis lépésekkel, először saját magadban kezdődik, ahogy Tendzin Gyaco, a 14. dalai láma is mondta:

Ha békében akarsz élni, teremts békét magad körül.