V jel

2023.02.09

A V jel ✌ egy kézmozdulat, tenyérrel kifelé, a mutató- és középső ujj nyitott, a többi pedig csukott. A második világháborúban a győzelem jelzésére használták, az 1960-as években pedig az Egyesült Államokban a vietnami háború elleni aktivisták és az azt követő háborúellenes tüntetéseken a béke jeleként vették át a gesztust.

A V jel, mint békeszimbólum és kampány

A körülményektől és az előadásmódtól függően a V jelnek többféle jelentése van.
Ha a tenyérrel befelé, a jelző felé mutatva jelenik meg, akkor egyes nemzetközösségi országokban sértő gesztus lehet (nem különbözik a középső ujj felmutatásától), és legalább 1900-ig nyúlik vissza. 

Ha a tenyérrel kifelé mutat, akkor győzelmi jelként értelmezhető ("V for Victory"). Ezt a használatot 1941 januárjában vezették be a II. világháború szövetségeseinek kampánya keretében, és Winston Churchill tette szélesebb körben ismertté. 

A vietnami háború idején, az 1960-as években a V jelet tenyérrel kifelé fordítva az ellenkultúra széles körben átvette a béke szimbólumaként, és az Egyesült Államokban még ma is általában békejelnek nevezik. 

Röviddel ezután a fényképeken használt, a szórakozással kapcsolatos gesztussá is vált, különösen Kelet-Ázsiában, ahol a gesztust szintén a cukisággal társítják.

A V jel legendája

Egy gyakran ismételt legenda azt állítja, hogy a kétujjas üdvözlés vagy V jel a százéves háború alatt az angol hadseregben harcoló hosszú íjászok által az agincourt-i csatában tett gesztusból származik, de ezt az állítást semmilyen írott történelmi elsődleges forrás nem támasztja alá. 

Ez a monda azt állítja, hogy a walesi íjászok úgy hitték, hogy azoknak, akiket a franciák elfogtak, levágták a mutató- és középső ujjukat, hogy ne tudják többé működtetni a hosszú íjukat, és hogy a V jelet a nem elfogott és győztes íjászok a franciák elleni dac jeléül használták. 

Ezzel az eredetmítosszal ellentétben Jean de Wavrin krónikás, az agincourt-i csata kortársa arról számolt be, hogy V. Henrik egy csata előtti beszédében említette, hogy a franciák állítólag azzal fenyegetőznek, hogy az elfogott íjászoktól három ujjat, és nem pedig kettőt vágnak le, mivel az angol hosszúíjjal való bánásmódot legjobban három ujjal lehet végezni. 

Sem Wavrin, sem más kortárs szerző nem számolt be arról, hogy a fenyegetést valaha is végrehajtották volna ezt követően, sem más csaták után, és nem számoltak be semmiféle dacos gesztusról.

A V jel különböző jelentései

A V jel jelentése részben attól függ, hogy a kéz milyen módon van elhelyezve:
Ha a tenyér befelé, a jelző felé néz (azaz a kézfej a megfigyelő felé néz), a jel jelentheti a következőket:

 • Ausztráliában, Új-Zélandon, az Ír Köztársaságban, Dél-Afrikában és az Egyesült Királyságban sértő gesztus.
 • A kettes szám az amerikai jelnyelven.

A tenyérrel kifelé, a megfigyelő felé mutatva jelentheti:

 • A kettes számot.
 • Győzelem - háborús helyzetben vagy versenyben. Először 1941 januárjában népszerűsítette Victor de Laveleye, egy száműzetésben élő belga politikus, aki az egység szimbólumaként javasolta egy rádióbeszédében és az azt követő "V for Victory" kampányban a BBC által. 1941. januárjában mindkét kézzel, felemelt karral szokták mutatni, ahogyan Dwight Eisenhower, az Egyesült Államok elnöke és - őt utánozva - Richard Nixon is szokta.
 • Béke, vagy barát - világszerte használják a béke- és ellenkultúrás csoportok; az 1960-as évek amerikai békemozgalmában vált népszerűvé. A szimbólum 1940-es évekbeli használatával közös volt a háború végét jelentő értelmezése.
 • V (a betű) - az amerikai jelnyelven való betűzéskor használják.

Mozgással együtt használva jelenthet:

 • Idézőjel - ujjak hajlítása, tenyérrel kifelé, egyik vagy mindkét kézzel.
 • Az amerikai jelnyelven például azt jelenti, hogy "nézni" (tenyérrel lefelé) vagy "látni" (tenyérrel felfelé). Amikor a mutató- és a középső ujj a jelelő szemére mutat, majd elfordítja, és a mutatóujj valakire mutat, ez azt jelenti, hogy "nézlek".
 • Az amerikai jelnyelvben jelentheti még azt, hogy "második". Ilyenkor a V jelet tenyérrel előre mutatják, majd a kéz elfordul, amíg a tenyér hátrafelé nem néz.

Sokaknak a V jel sértő

A V jel, amikor a tenyér a jelet adó személy felé néz, régóta sértő gesztusnak számít az Egyesült Királyságban, majd később Írországban, Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában, és gyakran használják a dac, megvetés vagy gúny jelzésére. Kanadában még a második világháborúban harcoló nemzedék számára is ismert volt a "Fel a fejjel!" jelentéssel, talán azért, mert a háború évei alatt a Victory jelet is jól ismerték. A későbbi generációk azonban ritkán használják, és az ilyen értelemben vett jelentése egyre kevésbé ismert Kanadában.

Az első egyértelmű bizonyíték a sértő V jel használatára az Egyesült Királyságban 1901-ből származik, amikor egy munkás a rotherhami Parkgate vasgyár előtt használta a gesztust, hogy jelezze, nem tetszik neki, hogy filmezik.

1975 és 1977 között antropológusok egy csoportja, köztük Desmond Morris, tanulmányozta az európai gesztusok történetét és elterjedését, és megállapította, hogy a V-jel durva változata a Brit-szigeteken kívül lényegében ismeretlen. A Gestures: Their Origins and Distribution című, 1979-ben megjelent könyvében Morris a jel különböző lehetséges eredeteit tárgyalta, de nem jutott végleges következtetésre a gesztushoz kapcsolódó erős tabu miatt (nyilvános használatát gyakran súlyosan büntették). 

Ennek következtében hajlamosak vagyunk visszariadni a részletes tárgyalásától. A gesztus "köztudottan mocskos", és generációról generációra adják tovább az emberek, akik egyszerűen elfogadják, mint elismert trágárságot, anélkül, hogy vennék a fáradságot, hogy elemezzék. A rivális állítások közül több is hasonlóan vonzó. Az igazság az, hogy valószínűleg soha nem fogjuk megtudni.

A V jel, mint sértés példájaként több esetet is megemlíthetünk:

 • 1990. november 1-jén a The Sun brit bulvárlap címlapján egy cikk jelent meg "Fel a fejjel, Delors" főcímmel, egy Union Jack mandzsettából kiálló V jelet formázó kéz mellett. A cikkre panaszt tettek állítólagos franciagyűlölet miatt, amit a Sajtótanács elutasított, miután az újság kijelentette, hogy a lap fenntartja a jogot a vulgáris gyalázkodásra Nagy-Britannia érdekében. 
 • 2009. április 3-án Barry Ferguson és Allan McGregor skót válogatott labdarúgókat véglegesen kitiltották a skót válogatottból, mert az Izland elleni mérkőzésen a kispadon ülve a V jelet mutatták. Magatartásukat olyan durvának ítélték, hogy az SFA úgy döntött, soha többé nem szerepelteti ezeket a játékosokat a válogatottban. Ferguson a Rangers csapatkapitányi posztját is elvesztette a vita következtében. 2010-ben az SFA akkori vezetője, Craig Levein feloldotta McGregor eltiltását, és 2010-ben visszatért a skót válogatottba.
 • Az Egyesült Királyságban egy időre az "a Harvey (Smith)" kifejezés lett a V jel sértő változatának leírására, hasonlóan ahhoz, ahogyan Franciaországban a "cambronne-i szót", vagy Kanadában a "Trudeau tisztelgés" a félujjas tisztelgés leírására. Ez azért történt, mert 1971-ben Harvey Smith díjugratót kizárták, mert a brit díjugrató derby megnyerése után a televízióban V jelet tett a bíróknak Hicksteadben. A győzelmét két nappal később visszaállították. Harvey Smith arra hivatkozott, hogy a Victory jelet használta, amit más közéleti személyiségek is használtak.
 • Néha a fent említett országok tengerentúli látogatói anélkül használják a "kétujjas tisztelgést", hogy tudnák, hogy az sértő a bennszülöttek számára, például amikor két sört rendelnek egy zajos kocsmában, vagy az Egyesült Államok elnöke, George H. W. Bush esetében, aki 1992-ben ausztráliai körútja során megpróbált "békejelet" adni egy csoport farmernek Canberrában - akik az amerikai mezőgazdasági támogatások ellen tiltakoztak - és ehelyett a sértő V jelet adta.

Így használják a V jelet Kelet-Ázsiában

Japánban a V jelet, különösen a fiatalabb generáció tagjai előszeretettel mutatják, amikor fotókon pózolnak. Ez a jel a második világháború utáni szövetséges megszállástól kezdve ismert volt, de csak később kezdték el használni a fotókon.

A japánok általában úgy gondolják, hogy a jelet az 1960-as évek végén a vietnami háború ellenes aktivisták és egy 1971-es Konica fényképezőgép-reklám befolyásolta, ám egy színesebb beszámoló szerint a gyakorlatra az 1972-es szapporói téli olimpián Janet Lynn amerikai műkorcsolyázó volt hatással. A lány egy szabadkorcsolyás időszak alatt elesett, de továbbra is mosolygott, még akkor is, amikor a jégen ült. Bár a harmadik helyen végzett a versenyen, vidám szorgalma és kitartása sok japán nézőben visszhangra talált. Lynn egyik napról a másikra külföldi hírességgé vált Japánban. A békeaktivistaként Lynn gyakran villantotta a V jelet, amikor a japán média beszámolt róla, és egyes japánok neki tulajdonítják, hogy az 1970-es évektől kezdve népszerűsítette a jel használatát amatőr fotókon.

Kínában, Dél-Koreában és Tajvanon a V jel szintén népszerű póz a fényképeken, alkalmi és formális helyzetekben egyaránt szokták használni. Ezekben az országokban a gesztus többnyire elválik korábbi jelentéseitől, mint békejel vagy sértés, itt a legtöbbek számára a jelentése "győzelem" vagy "igen", ami a boldogság érzését jelenti. Mindkét irányban használják, tenyérrel a jelző felé, illetve tenyér előre is.

A póz jelentős népszerűségre tesz szert Dél-Koreában, mivel a K-pop bálványok és a fiatalok körében is gyakran használják, különösen a szelfiken. 

A V aláírás gyakran kapcsolódik az aegyo-hoz, ami Koreában egy igen népszerű irányzat, és azt jelenti, hogy "aranyosan viselkedni". Az arc elé is kerülhet, hogy az arc karcsúbbnak tűnjön, de a nyitott kéz, tenyérrel az arcnak támasztva gyakoribb.

Figyeljünk oda a V jel használatakor

Akárhogyan is használjuk ezt a jelet, mindig vegyük figyelembe, éppen melyik országban vagyunk, és milyen kultúra vesz körül minket. A V jel világszerte népszerű kézjel, ám annak használata eltérő módon értelmezhető a különböző kultúrák és országok között. Míg egyes helyeken a béke, az igazságosság és a szabadság jelképének tartják, más helyeken inkább sértőnek vagy politikailag elfogultnak tekinthetik. Emiatt fontos, hogy a használata során figyeljünk arra, hogy az adott kultúrában hogyan értelmezik, és ne keveredjünk félreértésbe, vagy okozzunk tudattalanul sérelmet másoknak.